Yis 1 sudu
Susu pekat 1 sudu
Air suam 1cawan
**campurkan biar dalam 1/2 jam sampai da membuak2 yis tu.
Tepung gandum suku plastik (nanti adunan lembik boleh tambah lagi) marjerin 1 sudu
**gaulkan dulu dengan marjerin. Kemudian masukkan yis tadi uli sampai doh tak lekat kat tangan dan kat bekas2 tu... Tutup biarkan doh tu naik.
**dah naik boleh buat bulat2. Kemudian tunggu bagi naik dulu baru gorengkan. Sedap lembut je..
Buat 10 biji donut..
Baki tepung tu boleh buat pizza frozen
** buat bentuk pizza kosong ye yang korang nak bulat @ petak. Cucuk2 ngn garpu kemudian bakar 5 minit simpan kt bahagian beku...
** sos dia sos prego tumis bawang merah yang dipotong dadu masukkan sos prego agak2 la banyak mana korang nak sos tu. Kemudian boh garam siap simpan kat peti ais..
Bila nak makan keluarkan cairkan sekejap kemudian letak la bahan2 tu. Kemudian bakar lagi dlm 10minit.. Lembut je pizza tu. Doh tadi boleh dapat 4 biji size macam ni. Doh donut tadi dapat di makan 3 hari.
Hehe
ank buah buat donut br2 ni gebooo...maklong tk pernh try lg wat donut..pizza pn mak buat stok...sedapnya
ReplyDeletemengisi masa lapang di kala PKP ke :-)
ReplyDeletesuka resepi yang mudah..nanti saya cuba.
ReplyDeletemalam2 tgk ni terus lapar ^_^
ReplyDeleteTeringin nak buat donut sendiri. Cuma tula, takut pelik pulak kejadiannya hahaha.
ReplyDelete